Comencem a conèixer els ratpenats de Sabadell!

Introducció

El divendres 4 de març de 2016 el grup d’estudi dels ratpenats de Sabadell constituït el dimecres 2 de març de 2016 vam realitzar la primera sortida al riu Ripoll amb l’objectiu de realitzar una primera caracterització de la diversitat i abundància de ratpenats en el tram de riu de Can Jonqueres, on l’ADENC té una parcel·la on en els darrers anys ha vingut realitzant diverses activitats de restauració de l’habitat fluvial així com de seguiment de la flora i fauna del riu.

A les 18:15 h vam aparcar els cotxes a l’aparcament de Can Jonqueres (núm.7,fig.1.). El grup va estar constituït per: l’Alexis, l’Àngel, la Mireia, el David, l’Abraham i el Xavi. La sortida fa finalitzar a les 19:45 h. Vam tindre cel clar i temperatures suaus.

ScreenHunter_483 Mar. 08 09.33

Com és la zona d’estudi?

El tram de riu escollit resulta interessant des del punt de vista ecològic, ja que ens trobem en un ambient fluvial que es situa en la transició entre l’ambient urbà i el agrari-forestal. D’altra banda trobem les bases de tractament terciari de la depuradora d’aigües de Sabadell (núm. 8, fig.1).

Figura1

Figura1. Localització de la zona d’estudi.

3. Quin material vam fer servir?

L’equipament de detecció d’ultrasons que va portar el Xavi i que vam fer servir va ser el següent:
– Magenta BAT-4
– Bat Tune

4. Quins són els principals resultats obtinguts?

– A les 18:30 h just abans de la posta de sol (18:45 h) observem un gran nombre d’individus de Pipistrellus sp. (cercles blaus) a tota la vall del riu (uns 20-30) així com a les capçaleres dels pins (Zona C. fig. 2).

ScreenHunter_482 Mar. 08 09.23

Figura 2. Les diferents zones prospectades en la zona d’estudi

– Des de la zona D, vam fer la primera prospecció on vam veure una vintena de Pipistrel•la nana (Pipistrellus pygmaeus) sobrevolant la vall del riu a la zona A. Ja que vam poder comprovar que emetia sons de freqüència modulada amb una intensitat d’emisió màxima entre 50-55kHz. Es tracta d’un ratpenat fissurícola present en tot tipus d’edificis humans. El seu vol és ràpid, erràtic i àgil, i per aquest fet s’alimenta a prop de la vegetació i en cursos d’aigua, on caça petits dípters (mosquits, quironòmids, etc.). Es tracta d’una espècie ben distribuïda, especialment abundant en zones humides, on ajuda als agricultors a controlar plagues com la del barrinador de l’arròs. Malgrat que no se’n sap gaire cosa, sembla un ratpenat de moviments regionals, de 200 a 700km.

Pipistrellus_pygmaeus01
Pipistrel·la nana (Pipistrellus pygmaeus)

– Del total de contactes que vam realitzar, tan sols un parell van ser de Pipistrel.la comuna (Pipistrellus pipistrellus). Es tracta d’un ratpenat fissurícola i com a tal es refugia en tot tipus d’esquerdes de cases, arbres, roques, etc. De fet, és comú trobar-lo en habitatges humans rere persianes, sota la teulada, sota els canalons pluvials, etc. El seu vol és força ràpid, àgil i erràtic, i bàsicament s’alimenta de quasi tot tipus d’insectes voladors petits de forma oportunista. Sovint es poden veure volant al capvespre en pobles i ciutats amb vol irregular i fent diverses cabrioles quan caça insectes sota fanals o en jardins. Malgrat que no se’n sap gaire cosa, sembla un ratpenat sedentari que erròniament era considerat com a migrador. Segons les dades actuals sembla que rarament fa desplaçaments superiors a 50 km.

800px-Pipistrellus_pipistrellus_lateral

Pipistrel·la comuna (Pipistrellus pipistrellus)

– Entorn de les 18:45 h, vam poder veure un individu aproximadament el doble de gran que els Pipistrel•la i amb vol no erràtic, més aviat lineal i força més lent, i amb girs suaus ( cercle groc ). Quan el vam veure vam posar de seguida freqüències baixes al detector (entre els 15 i els 40 kHz) i tot i passar a la vora en algun moment no es detectava res. El perfil semblava més aviat d’ales llargues i estretes mentre que les guies es menciona que el Ratpenat de Graners (Eptesicus serotinus) és més aviat d’ales amples. Ens va sobtar molt que feia trams llargs de vol planat, i es va moure de la zona A la zona B, i de la B a la A i va desaparèixer. No hem trobat gaire informació a les guies (Flaquer-Puig i DietzKiefer) sobre això però el R. dels Graners el descriuen de vol àgil. Per tant aquest individu ens queda com a indeterminat a l’espera de retrobar nous contactes futurs i millorar la seva observació i detecció.
– Ens va sobtar igualment que a les 19:15-19:30h ja de nit, la majoria dels individus ja no hi eren. Tan sols 2-3 individus de Pipistrel•la nana van romandre en la zona D on estàvem nosaltres amb els detectors.

– Finalment, ens vam apropar a la zona B, per comprovar si hi havia individus a les bases de tractament terciari i no vam trobar cap.

BIBLIOGRAFÍA

  • Els ratpenats de Catalunya. Carles Flaquer & Xavier Puig. Editorial Brau.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s