Descobrim una nova espècie de ratpenat per al Riu Ripoll!

1. Introducció

A la sortida del divendres 11 de març hi érem el David, el Xavi i jo (l’Abraham). Vam començar a les 18:30 h amb 12,5 ºC i cel clar. La data de temperatura és interessant tenir-la en compte com veurem més endavant per comparar abundàncies de ratpenats entre les sortides. Així mentre que en la sortida anterior teníem una temperatura de 16ºC, en aquesta sortida la diferència és de 3,5ºC.

2. Resultats

  • Entre les 18:30 i les 19:00 hem trobat un grup de Pipistrel·la nana (Pipistrellus pygmaeus) als pins de la zona A (fins a 9 individus detectats).

pipistrelus en pins

Pipistrel·la nana als pins de la zona A. Foto: David López Bosch

  • A la zona C no hem detectat cap individu a ran del riu. Tan sols un individu al voltant d’una gran alzina (19:15).
  • Pel que fa a la zona B no hem trobat cap individu a cel obert. Tan sols 3 individus a ran del riu de de Pipistrel·la nana (Pipistrellus pygmaeus). Contrasta moltíssim la baixa abundància detectada en aquesta zona si la comparem amb la sortida anterior. Una explicació possiblement encertada és l’efecte de la temperatura en l’activitat dels ratpenats.
  • A les 19:15 sentim picar al detector a 40 kHz 3 ratpenats de vores clares (Pipistrel.lus kuhlii) !!! A sobre de les bases de depuració terciària (Zona D). Es tracta d’un ratpenat de mida petita, uns 6-8 g de pes i entre 20 i 25cm d’envergadura. Igual que la pipistrel·la comuna i la nana, la trobem vivint en molts tipus d’hàbitats, incloses les ciutat, on caça entre fanals al capvespre. És una mica més gran que les altres pipistrel·les comunes. El seu nom fa referència a la línia blanca que presenta la membrana alar entre el cinqué dit i el peu. Pel que fa a la seva ecologia es tracta d’un ratpenat fissurícola que sovint es refugia en construccions fetes per l’home, com ponts i pisos. El seu vol és similar a la pipistrel·la comuna, ràpid, erràtic i sovint resseguint els fanals de carrers. Bàsicament s’alimenta de dípters però també de papallones nocturnes i petits escarabats. Emet sons de freqüència modulada a la primera part del crit i quasi constant a la segona, amb una intensitat d’emissió màxima normal entre 36-40kHz. A catalunya la trobem ben distribuïda des de 0m fins a 1500m en quasi tot tipus d’hàbitats, tot i que no s’ha trobat al delta de l’Ebre ni als aiguamolls de l’Empordà.Pipistrellus_kuhlii

Ratpenat  de vores clares (Pipistrellus kuhlii)

  • A les 19:25 el hem observat a la zona D i a ran del riu un Pipistrel·la nana (Pipistrellus pygmaeus) volant i bevent de l’aigua.

zona D

Tram del riu de la zona D (Foto: David López Bosch)

  • A les 19:30 hem prospectat un tram aigues a dalt a la vora de la zona de conreus on hem arribat a detectar dos Pipistrel·les comuns (Pipistrellus pipistrellus) (cercles grocs).
  • A les 19:45 hem desfet camí i hem tornat a l’aparcament i no hem tornat a tenir cap altre contacte d’individus.

3. Resum de la sortida

Abundància i diversitat de ratpenats a la zona d’estudi (2016/03/11)

abundància i deversitat de la zona prospectada 201600311

4. Conclusions

  • La zona A (Pinars de la Maisa Can Jonqueres) sembla ser una zona molt important de caça per als Pipistrel·la nana.
  • Hem identificat una nova espècie a la zona d’estudi, el ratpenat de vores clares.
  • L’abundància de ratpenats ha sigut menor (20 contactes) en comparació amb la sortida de la semana anterior (2016/03/04). De 35-40 contactes la setmana anterior a 20 contactes en aquesta sortida.

5. Bibliografia

Els ratpenats de Catalunya. Carles Flaquer & Xavier Puig. Editorial Brau.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s